Bij een echtscheiding kan therapie verschillende doelen hebben om beide partijen te helpen omgaan met de emotionele en psychologische impact van het beëindigen van een relatie. Het doel van therapie bij afhechten bij echtscheiding kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de betrokkenen, maar enkele algemene doelen zijn:
1. Emotionele Verwerking en Acceptatie
Helpen bij het verwerken van gevoelens zoals verdriet, boosheid, schuld, en angst die vaak gepaard gaan met een echtscheiding.
Werken aan het accepteren van de realiteit van de scheiding en het loslaten van verwachtingen die men had van het huwelijk.
2. Bevorderen van Gezonde Communicatie
Aanleren van effectieve communicatievaardigheden, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Dit kan helpen om conflicten te minimaliseren en een respectvolle dialoog te behouden.
3. Oplossen van Conflicten en Co-ouderschap
Ondersteunen bij het navigeren door conflictgebieden en leren hoe ze beslissingen kunnen nemen die in het belang zijn van de kinderen.
Het ontwikkelen van strategieën om samen te werken als ouders, ondanks de beëindiging van hun huwelijksrelatie.
4. Versterken van Persoonlijke Veerkracht
Individuen helpen hun eigen veerkracht en copingvaardigheden te versterken om beter om te gaan met stress en de veranderingen die gepaard gaan met een scheiding.
Werken aan zelfbeeld en eigenwaarde, die vaak beïnvloed worden tijdens en na een scheiding.
5. Rouwverwerking
De scheiding kan worden gezien als een verlies dat tijd en zorgvuldige begeleiding vereist om te rouwen om de relatie die er was. Therapie kan helpen bij het doorlopen van de verschillende stadia van rouw.
6. Voorbereiden op de Toekomst
Ondersteunen bij het creëren van een nieuwe levensstructuur, identiteit en doelen voor de toekomst. Dit kan individuen helpen om nieuwe relaties aan te gaan, zowel persoonlijk als professioneel.
7. Het Doorbreken van Negatieve Patronen
Werken aan het identificeren en doorbreken van destructieve relatiepatronen die mogelijk hebben bijgedragen aan de scheiding, om te voorkomen dat deze zich herhalen in toekomstige relaties.
8. Omgaan met Kinderen en Familie
Begeleiding bij het omgaan met de reacties van kinderen op de scheiding en het bevorderen van hun emotionele welzijn.