Individuele psychosociale therapie

Het ontwikkelen van je identiteit in relatie tot de mensen die voor jou belangrijk zijn. Er zijn situaties waarin je je afvraagt: wie ben ik, hoe ben ik hier gekomen, wat heeft mijn jeugd, mijn opvoeding, mijn ervaringen in het leven tot nu toe bijgedragen aan wie ik ben, of wie ik wil zijn? Door hierover in gesprek te gaan, leer je verbanden te leggen tussen het heden en het verleden. Je gaat anders kijken naar de invloed die de mensen om je heen op je hebben en andersom. De relatie met de leden van je gezin van herkomst kan moeilijk zijn, soms zelfs een last, ook al heb je daar mogelijk geen contact meer mee. Het is niet altijd noodzakelijk om al die mensen lijfelijk in de spreekkamer te hebben om de therapie voor jou zinvol te maken. Door het herkennen en bespreken van patronen, die al vroeg in je jeugd zijn ontstaan kun je keuzes maken en veranderingen aanbrengen.
Hierdoor kunnen gedachten, gevoelens en handelen naar wens op elkaar afgestemd worden en kunnen klachten afnemen. 

Integratieve Kinder- en jongerentherapie

Elk gedrag is communicatie. Kinderen geven altijd (onbewust) iets aan met hun gedrag. Integratieve kinder- en jongerentherapeuten gaan ervan uit dat elk kind/jongere een goede reden heeft om te doen zoals het doet. Als ouder wil je dat het goed gaat met je kind en dat het gelukkig is. Ook elk kind wil zich gelukkig, veilig en tevreden voelen. Soms lukt dit niet, daarvoor kunnen verschillende redenen zijn.

Tijdens de therapie ga ik samen met je kind en jullie als ouder(s)/verzorgers op zoek naar de oorzaak van de klacht(en). Daarbij staat het kind centraal, het kind is namelijk ervaringsdeskundige van zijn eigen probleem.

De basis van waaruit gewerkt wordt is: ‘Het kind weet het, kan het én doet het’.
Je kind weet zelf wat het probleem is, kan het zelf aanpakken en doet dat op de manier die het zelf kiest.

Ik zal als kindertherapeut en systeemtherapeut de behandeling toepassen op het hele systeem. Zo'n systeem kun je zien als een sociaal team, iedereen maakt deel uit van sociale systemen, zoals een gezin, schoolklas, sport of buurt. In zo'n sociaal team beïnvloeden mensen elkaar: gedachten, gevoelens. verwachtingen en gedragingen ontstaan doordat mensen op elkaar reageren. 

Afhechten  bij een echtscheiding


Bij een echtscheiding kan therapie verschillende doelen hebben om beide partijen te helpen omgaan met de emotionele en psychologische impact van het beëindigen van een relatie. Het doel van therapie bij afhechten bij echtscheiding kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de betrokkenen, maar enkele algemene doelen zijn:

1. Emotionele Verwerking en Acceptatie
Helpen bij het verwerken van gevoelens zoals verdriet, boosheid, schuld, en angst die vaak gepaard gaan met een echtscheiding.
Werken aan het accepteren van de realiteit van de scheiding en het loslaten van verwachtingen die men had van het huwelijk.
2. Bevorderen van Gezonde Communicatie
Aanleren van effectieve communicatievaardigheden, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Dit kan helpen om conflicten te minimaliseren en een respectvolle dialoog te behouden.
3. Oplossen van Conflicten en Co-ouderschap
Ondersteunen bij het navigeren door conflictgebieden en leren hoe ze beslissingen kunnen nemen die in het belang zijn van de kinderen.
 Het ontwikkelen van strategieën om samen te werken als ouders, ondanks de beëindiging van hun huwelijksrelatie.
4. Versterken van Persoonlijke Veerkracht
Individuen helpen hun eigen veerkracht en copingvaardigheden te versterken om beter om te gaan met stress en de veranderingen die gepaard gaan met een scheiding.
Werken aan zelfbeeld en eigenwaarde, die vaak beïnvloed worden tijdens en na een scheiding.
5. Rouwverwerking
De scheiding kan worden gezien als een verlies dat tijd en zorgvuldige begeleiding vereist om te rouwen om de relatie die er was. Therapie kan helpen bij het doorlopen van de verschillende stadia van rouw.
6. Voorbereiden op de Toekomst
Ondersteunen bij het creëren van een nieuwe levensstructuur, identiteit en doelen voor de toekomst. Dit kan individuen helpen om nieuwe relaties aan te gaan, zowel persoonlijk als professioneel.
7. Het Doorbreken van Negatieve Patronen
Werken aan het identificeren en doorbreken van destructieve relatiepatronen die mogelijk hebben bijgedragen aan de scheiding, om te voorkomen dat deze zich herhalen in toekomstige relaties.
8. Omgaan met Kinderen en Familie
Begeleiding bij het omgaan met de reacties van kinderen op de scheiding en het bevorderen van hun emotionele welzijn.

Individuele Relatietherapie 

Individuele relatietherapie is een vorm van therapie waarbij één persoon, in plaats van beide partners, werkt aan relatieproblemen met een therapeut. Dit kan nuttig zijn als de partner niet bereid is om deel te nemen aan de therapie, of als iemand wil werken aan zijn of haar eigen gedrag, emoties en patronen die invloed hebben op de relatie. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van individuele relatietherapie:

Wat is Individuele Relatietherapie?

1. Zelfinzicht: Het helpt individuen om inzicht te krijgen in hun eigen gevoelens, gedachten, en gedragingen die de relatie kunnen beïnvloeden. Dit kan helpen om destructieve patronen te herkennen en te veranderen.

2. Communicatievaardigheden: Vaak richt de therapie zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, zodat je effectiever kunt communiceren met je partner.

3. Omgaan met Emoties: Het kan ook helpen bij het leren omgaan met negatieve emoties zoals woede, jaloezie, en onzekerheid die een relatie kunnen verstoren.

4. Relatiepatronen en Geschiedenis: De therapeut kan helpen bij het verkennen van je relatiegeschiedenis en hoe die je huidige relaties beïnvloedt. Dit kan inclusief familiepatronen zijn of eerdere ervaringen die je perspectief op relaties hebben gevormd.

5. Eigen Groei en Ontwikkeling: Individuele relatietherapie richt zich op persoonlijke groei en ontwikkeling, wat uiteindelijk kan bijdragen aan het verbeteren van de dynamiek binnen de relatie.

Wanneer is Individuele Relatietherapie Geschikt?

- Als je partner niet bereid is om deel te nemen aan relatietherapie.
- Wanneer je het gevoel hebt dat je eerst zelf aan persoonlijke kwesties moet werken voordat je kunt werken aan de relatie.
- Als er sprake is van individuele problemen zoals angst, depressie, of trauma die van invloed zijn op de relatie.
- Bij problemen met persoonlijke grenzen en assertiviteit in de relatie.

 Hoe Werkt het?

Tijdens de sessies zal ik samen met jou werken om je situatie te begrijpen, doelen te stellen, en technieken en strategieën aan te reiken om je te helpen groeien en verandering te brengen in je relatie. Het kan een mix zijn van praten, reflecteren, spiegelen en oefeningen doen.

Voordelen

- Flexibiliteit: Je kunt op je eigen tempo werken en focussen op de gebieden die voor jou het belangrijkst zijn.
- Meer Controle: Je hebt de controle over je eigen therapeutische proces zonder afhankelijk te zijn van de bereidheid van een ander.
- Grotere Diepgang: Individuele therapie kan vaak dieper ingaan op persoonlijke problemen die je in je relatie tegenkomt.

Heb je specifieke vragen over hoe individuele relatietherapie werkt of hoe je kunt beginnen?

© Copyright 2025 Praktijk-Sas-Verbindt Relatietherapie en Systeemtherapie Eibergen.
Sascha Jansen Relatietherapie en Systeemtherapie Achterhoek en Twente.
Alle rechten voorbehouden